24/6/2024

80 jaar bevrijding in Boom

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er een einde kwam aan de verschrikkelijke oorlog. Het lokaal bestuur heeft een gevarieerd programma uitgewerkt met een film, lezingen en een heus bevrijdingsbal.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er een einde kwam aan de verschrikkelijke oorlog. Het lokaal bestuur heeft een gevarieerd programma uitgewerkt met een film, lezingen en een heus bevrijdingsbal.

Programma

Vrijdag 6 september

Lezing: V-bommen door Koen Palinckx

Koen Palinckx vertelt over de aanval met V-bommen op Antwerpen en dan vooral over de haven van Antwerpen, het mikpunt van de bombardementen met V-wapens.

Het verhaal van hoogtechnologische oorlogvoering, logistiek en innovatie aan het eind van WO II.
 

Meer info en gratis tickets

Zaterdag 7 september

10u: Herdenkingsplechtigheid: speciale editie

Zoals elk jaar herdenken we de bevrijding op de Heldenplaats met toespraken, een bloemenhulde en muzikale omlijsting. Ter gelegenheid van de 80-jarige verjaardag, zorgen we voor een speciale editie van deze plechtigheid. Dit ingetogen moment zal een extra touch krijgen dankzij de aanwezigheid van Boomse scholieren en witte ballonnen zullen oplaten om te benadrukken dat ook zij deze belangrijke periode nooit zullen vergeten. Enkele Oekraïense scholieren zullen ook getuigen over hoe zij van dichtbij meemaakten hoe verwoestend een oorlog kan zijn.

Lezing 80 jaar Bevrijding: een bijzondere editie door Alex Ramael, Kenny Odeurs, Martin King en François Boddaert

Het bijzondere verhaal van de oorspronkelijke lezing ‘De bevrijdingsroute van het 3th Royal Tank Regiment’ , over de inname van de bruggen in Boom, werd ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Bevrijding uitgebreid tot de gehele Rupelstreek. Bovendien werden de statische powerpointbeelden verrijkt met fragmenten uit archieffilms en gepaste muziek.

Meer info en gratis tickets

Bevrijdingsbal met Radio Modern

Afsluiten doen we in stijl met een heus bevrijdingsbal. Het Bevrijdingsbal met Radio Modern is een retro swingfeest met een knallende live band, zwierende petticoats, mooi uitgedoste vrouwen en rockers en vooral tot de laatste centimeter gevulde dansvloeren. Wie wil kan voor wat rouge en krulspelden langs in het Beauty Boudoir van de Modernettes. Back to the nifty fifites and swinging forties!

18u – 20u: DJ
20u – 20.45: dansinitiatie en demo
21u – 22.15u: live band ‘Barwalker Louis’
22.15 – 0u: DJ

18u – 21u: beauty boudoir
18.30u – 21.30u: photodecor

Meer info over dit gratis bal

Zondag 8 september

De bevrijding van Boom – gegidste wandeling in het kader van Open Monumentendag

Deze herdenkingswandeling vertelt het verhaal van de 11th Armoured Division, van Luitenant-Colonel Silvertop en Robert Vekemans. De wandeling loopt door Boom en passeert de verschillende herdenkingsmonumenten en bruggen die een belangrijke rol speelden in dit verhaal. Daarnaast kom je alles te weten over de ‘Sweethearts’, de koppels die werden gevormd tussen Britse soldaten en Boomse meisjes.

Opgelet: er zijn nog maar enkele plaatsjes vrij. GRATIS, maar reserveer je tickets 

Je kan de brochure ook downloaden en de wandeling zelf doen: Herbeleef de bevrijding van Boom met nieuwe wandelroute – Lokaal bestuur Boom

Doorlopend

Tentoonstelling: Café des Artistes – 80 jaar Bevrijding

Café des Artistes bestaat uit een groep kunstenaars uit Boom die wekelijks samenkomen en van daaruit ook geregeld hun werk tonen. 

De kunstenaars lieten zich inspireren door het thema ‘bevrijding’ en tonen hun werk.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken op volgende momenten:

Locatie: De Zitkamer, Groene Hofstraat 30

Tentoonstelling: 80 jaar bevrijding, een terugblik…

Herdenk de 80e verjaardag van de bevrijding van Boom met onze nieuwe tentoonstelling in de etalages onder de wandelesplanade van de Kaai.

Ontdek het fascinerende verhaal van de bevrijding op 4 september 1944, waarbij lokale held Robert Vekemans een cruciale rol speelde. De tentoonstelling neemt je mee door historische foto’s en verhalen, waaronder de gewaagde oversteek van de Weduwe Van Enschodtbrug door de geallieerden. Kom zeker eens kijken want je ziet onder meer een origineel uniform van een Britse sergant of een prachtige maquette van de Weduwe Van Enschodtbrug.

Deze tentoonstelling is een must-see voor iedereen die meer wil weten over de lokale impact van de Tweede Wereldoorlog.

Doorlopend gratis toegankelijk